Zagorski valjusci
Sastojci za valjuške
- 700 g.mljevenog mesa
- 1 jedno pecivo
- 1 dl.kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1/2 žličice sjeckanog friskog persuna
- sol
- biber
Sastojci za paniranje
- po potrebikrusne mrvice
- po potrebi brasna
- 2 jaja
- sol
Sastojci za umak
- 1 puna kas. brašna
- 1 1/2 dl.mlijeka
- 6 dl. kiselog vrhnja
- 1/2 kasikice peršuna friški ili suhi
- 1-2 (po zelji) češanj bijelog luka
- sol
- malo ulja ( 2 kas. odprilike)
- za prženje valjusaka
- 1 1/2 dl.ulja
Priprema:
1
Namoći pecivo u kiselo vrhnje.
Meso posoliti, pobiberiti, dodati natopljeni kruh ili pecivo, jaje i persun.
Smjesu dobro promjesati, i oblikovati valjuske duzine 5 cm i debljine 2 cm.
Valjuske panirati: uvaljati ih u brasno, razmucena jaja (malo posliti) pa u mrvice.
Pržiti ih na laganoj temperaturi s obje strane dok ne pozute (porumene).
Valjuške složiti u široku posudu i preliti ih umakom od vrhnja.
2
Umak:
Na malo ulja poprziti brasno, zaliti mlijekom i malo prokuhati (ako vam se cini pregusto doliti jos malo mlijeka).
Posoliti i pobiberiti.
Skloniti s vatre, pa dodati persun, kiselo vrhnje i nasjeckani bijeli luk.
Promješati i umak je spreman.
3
Posluziti uz salatu, kuhano povrce, pire krumpir.
- Sastojci: sol / jaja / kiselo vrhnje / kruh / mrvice / umak / bijeli luk