ZAPEČENA BLITVA SA ŠUNKOM
Sastojci:
- 1 kg blitve
- 25 dag kuhane šunke
- 10 dag naribanog sira parmezana
- 1 dl kiselog vrhnja
- 5 dl mlijeka
- 1 jaje
- 3 žlice brašna
- 2 grančice peršinovog lista
- maslac, ulje, papar, sol
Priprema:
Blitvu dobro operite a zatim je stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Skuhanu blitvu ocijedite, ohladite i zajedno s peteljkama narežite na krupnije rezance. Zatim napravite bijeli umak: na zagrijanom ulju popržite brašno, zalijte hladnim mlijekom i na laganoj vatri kuhajte do gustoće umaka. Posolite, popaprite, skinite s vatre pa umiješajte jaje, kiselo vrhnje, polovicu naribanog sira i peršinov list. U prikladnu namašćenu posudu poslažite u slojevima blitvu i narezanu šunku, pa svaki sloj prelijte umakom. Pospite ostatkom naribanog sira i odozgo poslažite na listiće narezani maslac. Stavite u zagrijanu pećnicu i zapecite na srednjoj vatri oko 10 minuta. Poslužite s pireom od krumpira.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): jela od povrća
- Sastojci: vrhnje / peršinov list / parmezan / papar / ocat / muškatni oraščić / maslac / limunov sok / krumpir / kiselo vrhnje / jaje / cvjetača / celerov list / brašno