3 kg zrelih smokvi
90 dkg šećera
2 vanilin šećera
3 naribane žlice korice od limuna i naranče
2 žlice ruma
PRIPREMA:
Smokvama odstraniti peteljku i dio kore, koliko najbolje uspije. Nije važno očistiti cijelu koru jer ona daje odličan ukus. U veliki lonac od rosfaja ubaciti očišćene i na komadiće izrezane smokve, a smokve se mogu i samljeti. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od naranče i limuna te rum. Kuhati na laganoj vatri uzneprestano miješanje da ne zagori. Kuhati otprilike dva do dva i pol sata, dok se smjesa ne zgusne. Džem je gotov kada je dovoljno gust, a još uvijek tečan i uliva se u ranije sterilizirane staklenke.
Priprema staklenki :
Gotovu, tekuću još toplu marmelada uliti u staklenke. Staklenke staviti u zagrijanu pečnicu na 150-180°C, maksimalno 10 minuta samo da mermelada u staklenkama uzavri. Staklenke se nakon toga vade iz pečinice, pokriti čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se ohlade. Dobro ohlađene staklenke se zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. Nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Kad se nova staklenka otvori, čuvati ju u hladnjaku.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Sastojci
- 3 kg zrelih smokvi
- 90 dkg šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 naribane žlice korice od limuna i naranče
- 2 žlice ruma
PRIPREMA:
Smokvama odstraniti peteljku i dio kore, koliko najbolje uspije. Nije važno očistiti cijelu koru jer ona daje odličan ukus. U veliki lonac od rosfaja ubaciti očišćene i na komadiće izrezane smokve, a smokve se mogu i samljeti. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od naranče i limuna te rum. Kuhati na laganoj vatri uzneprestano miješanje da ne zagori. Kuhati otprilike dva do dva i pol sata, dok se smjesa ne zgusne. Džem je gotov kada je dovoljno gust, a još uvijek tečan i uliva se u ranije sterilizirane staklenke.
Priprema staklenki :
Gotovu, tekuću još toplu marmelada uliti u staklenke. Staklenke staviti u zagrijanu pečnicu na 150-180°C, maksimalno 10 minuta samo da mermelada u staklenkama uzavri. Staklenke se nakon toga vade iz pečinice, pokriti čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se ohlade. Dobro ohlađene staklenke se zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. Nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Kad se nova staklenka otvori, čuvati ju u hladnjaku.