Gurabije
Gurabije su jednostavni kolači koji su se u Vojvodini nekada spremali za Božić ili Uskrs i to nekoliko dana ranije. Pa se onda djeca iskradu u gostinjsku stražnju sobu, i tamo, u vlažnom polumraku koji mirise na perine i dunje sa ormara, pronađu kutiju sa pošećerenim gurabijama. Natrpaju usta i žvaču brzo da ih niko ne uhvati. Nema slađih ni ukusnijih kolača ...
Sastojci
- 250 gr. maslaca
- 170gr. meda
- jedno jaje
- 480gr. brašna
- 1/2 žlićice šećera
- jezgra oraha
Priprema
1..Umutite maslac, dodajte med, jaje, brašno, i šećer, sve dobro izmešati da se dobije masno glatko tjesto.
2.Od tjesta napraviti kuglice približno iste veličine, malo ih spljoštiti pa u sredini napraviti udubljenje u koje utisnite jezgra oraha
3.Pleh podmazati uljem poredjati gurabije i peći na umjerenoj temperaturi oko 180- 200 stupnjeva, dok ne porumeni.
4.Kad se ohlade premazati ih sa malo meda i posuti {uvaljati} šećer u prahu.
GURABIJE mogu jako dugo da stoje.
:* :H Nadam se da ce Vam se dopasti ovi jednostavni kolaci izdasni su i jeftini a tako ukusni