1 jaje
10 dkg brašna
1 ravna žlica šećera
cca 1 dlc mlijeka (mlijeko treba dolivati do željne gustoće)
ulje za pečenje
Priprema
Umutiti cijelo jaje i šećer (može se staviti i vanilin šećer), dodati par žlica mlijeka, pa dodavati brašno neprestano muteći (kako se ne bi stvorile grudice). Kad je smjesa ravnomjerno umućena, dodavati mlijeka dok se ne dobije gustoća kao otprilike jogurt. Najbolje je ako se smjesa može ostaviti pola sata prije pečenja, ali može se i odmah peći.
Tajna uspješne prve palačinke (koja se neće raspasti kod okretanja) jest da se tava dobro, dobro zagrije i da se dobro namasti uljem (malo više nego ostale palačinke koje će uslijediti nakon prve).
Palačinke se mogu kombinirati i puniti bilo kojim nadjevom vaša mašta smisli. Nas su posebno oduševile palačinke u zagrebačkom restoranu Puntijar gdje ih nadjevaju smjesom džema od šumskog voća i kiselog vrhnja (u omjeru 1:1). Svakako probajte!
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.6 (+8)
Crikveniške palačinki
Jabuke u šlafroku
Jožine zapečene Palačinke
Jožine zapečene Palačinke
Krem palačinke
Kukuruzne palačinke
Nadjevene palačinke
Novopazovačke palačinke
Palačinke
Palačinke bez mlijeka
Palačinke na Šimin način
Palačinke od krumpira
Palačinke od zobenog brašna
Palačinke punjene grožđicama
Palačinke s mljevenim mesom
Palačinke s pilećim mesom i gljivama
Palačinke s pudingom i čokoladom
Palačinke s tajnama
Palačinke s vajnšatoom
Palačinke sa sirom
Palačinke sa sirom
Palačinke sa sirom i suhim šljivama
Palačinke sa špinatom (pržene)
Palačinke sa šunkom
Palačinke u vanjšatou
Palačinke vulgaris
Pohane palačinke
Pohane palačinke
Pohane palačinke
Puf palačinke
Punjene palačinke
Punjene palačinke s mesom i povrćem
Recept za palačinke
Recept za palačinke s bademima
Rolada od palačinki
Torta od palačinki
Zapečene palačinke na dalmatinski način
Češke palačinke sa sirom
Čokoladne palačinke
Šmarn (drobljenci)
Crikveniške palačinki ›
S orasima, čokoladom, marmeladom, medom i limunom, šećerom i cimetom, sirom, vrhnjem, sladoledom... komibnacija je onoliko koliko ste maštoviti. I teško da će vam itko ikad odbiti poziv na palačinke.
Osnovni recept za jedno jaje od kojeg se dobije četiri do pet palačinki (ovisno o veličini tave).
Sastojci
- 1 jaje
- 10 dkg brašna
- 1 ravna žlica šećera
- cca 1 dlc mlijeka (mlijeko treba dolivati do željne gustoće)
- ulje za pečenje
Priprema
Umutiti cijelo jaje i šećer (može se staviti i vanilin šećer), dodati par žlica mlijeka, pa dodavati brašno neprestano muteći (kako se ne bi stvorile grudice). Kad je smjesa ravnomjerno umućena, dodavati mlijeka dok se ne dobije gustoća kao otprilike jogurt. Najbolje je ako se smjesa može ostaviti pola sata prije pečenja, ali može se i odmah peći.
Tajna uspješne prve palačinke (koja se neće raspasti kod okretanja) jest da se tava dobro, dobro zagrije i da se dobro namasti uljem (malo više nego ostale palačinke koje će uslijediti nakon prve).
Palačinke se mogu kombinirati i puniti bilo kojim nadjevom vaša mašta smisli. Nas su posebno oduševile palačinke u zagrebačkom restoranu Puntijar gdje ih nadjevaju smjesom džema od šumskog voća i kiselog vrhnja (u omjeru 1:1). Svakako probajte!
I ja za palačinke uvijek koristim glatko brašno, bar ja vidim i osjetim razliku u smjesi koja je rađena sa oštrim brašnom.
ja uvijek koristim glatko brašno a moja prijateljica pola glatko, pola oštro. Koja je u pravu?
Krem-palačinke
Maslac se miješa sa šećerom dok ne postane pjenast te dodaju žumanjci i korica. Kad je dobro izmiješano, dodaje se naizmjence brašno i mlijeko i na kraju snijeg. Od te smjese peku se palačinke samo na jednoj strani i stavljaju u zdjelu tako da pečena strana dođe na onu koja nije pečena. Svaka palačinka posipa se s malo vanilin šećerom. Kad su sve ispečene, ugriju se u pećnici.
ocu palacinkeee!!!
Palacinke su zakon!