15 komada svježih jaja
1 komad domaći čin friži sir (sir škripavac)
0,5 kg prorašćene slanini (slanina crveno-bijela)
1 vezica mladog luka (i bijeli i zeleni dio)
1 komad pićo kvasa (kocka svježeg kvasca ili suhi kvasac)
po potribi (potrebi) bele muki (bijelo brašno - meko)
po potribi (potrebi) masti
po potribi (potrebi) soli i papra
Priprema:
Va zdelu v koj se smišaju jaja, klade se sir zrizan na piće landice i kvas. Slanina i luk se zrižu na manji kvadratići i kladu se popražit dokli luk ne omekša. Kad se slanina i luk ohlade kladu se va zdelu i se se skupa promiša. Va to se doda sol, papar, muka i ponovo smiša. Mora biti tako gusto da lipo pada z žlici. Taca se namaže s mastun i pomoči s mukom i se se skupa strese va nju. Peče se na sridnje jakon ognji okolo tri kvarti ure.
Prijevod:
U posudu u kojoj su se smiješala jaja stavi se sir izrezan na male komadice i uzdigli kvas (ili suhi). Slanina i luk se izrežu na manje kvadratiće i stave se popržiti sve dok luk ne omekša. Kad slanina i luk budu hladni, stave se u posudu s jajima i sve se dobro promiješa. U to se doda soli i papra po ukusu i brašna po potrebi. Naime, masa mora biti tako gusta da teško pada sa žlice. Oblik
za pečenje (lim, tepsija, protvan ...) se premaže mašću ili uljem, pobrašni i ulije se masa. Peče se na temperaturi od 175 st. C oko 3/4 sata.
Savjeti:
U nedostatku sira škripavca (koji se može nabaviti u trgovini) koristite kravlji svježi sir dobro ocijeđen.
Kvasac pripremite na uobičajeni način: oko 1 dl vode smlačiti uz žličicu šećera, dodati svježi kvasac, promiješati, dodati žličicu brašna, opet promiješati i staviti na toplo da se zapjeni.
Jednaki učinak će imati prisnac pripravljen i sa 6-7 jaja, dok količine ostalih namirnica ostaju jednake navedenima.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.9 (+7)
‹ Pinca
najbolji recept
PInce ›
Jedan od tradicionalnih recepata primorskih krajeva koji će na reprezentativan način obogatiti uskršnji stol. Neki ga prave u posebnoj košuljici (omotač od tijesta) no mene je moja svekrva Bribirka podučila ovom i svi koji su ga probali su oduševljeni.
Sastojci:
- 15 komada svježih jaja
- 1 komad domaći čin friži sir (sir škripavac)
- 0,5 kg prorašćene slanini (slanina crveno-bijela)
- 1 vezica mladog luka (i bijeli i zeleni dio)
- 1 komad pićo kvasa (kocka svježeg kvasca ili suhi kvasac)
- po potribi (potrebi) bele muki (bijelo brašno - meko)
- po potribi (potrebi) masti
- po potribi (potrebi) soli i papra
Priprema:
Va zdelu v koj se smišaju jaja, klade se sir zrizan na piće landice i kvas. Slanina i luk se zrižu na manji kvadratići i kladu se popražit dokli luk ne omekša. Kad se slanina i luk ohlade kladu se va zdelu i se se skupa promiša. Va to se doda sol, papar, muka i ponovo smiša. Mora biti tako gusto da lipo pada z žlici. Taca se namaže s mastun i pomoči s mukom i se se skupa strese va nju. Peče se na sridnje jakon ognji okolo tri kvarti ure.
Prijevod:
U posudu u kojoj su se smiješala jaja stavi se sir izrezan na male komadice i uzdigli kvas (ili suhi). Slanina i luk se izrežu na manje kvadratiće i stave se popržiti sve dok luk ne omekša. Kad slanina i luk budu hladni, stave se u posudu s jajima i sve se dobro promiješa. U to se doda soli i papra po ukusu i brašna po potrebi. Naime, masa mora biti tako gusta da teško pada sa žlice. Oblik
za pečenje (lim, tepsija, protvan ...) se premaže mašću ili uljem, pobrašni i ulije se masa. Peče se na temperaturi od 175 st. C oko 3/4 sata.
Savjeti:
U nedostatku sira škripavca (koji se može nabaviti u trgovini) koristite kravlji svježi sir dobro ocijeđen.
Kvasac pripremite na uobičajeni način: oko 1 dl vode smlačiti uz žličicu šećera, dodati svježi kvasac, promiješati, dodati žličicu brašna, opet promiješati i staviti na toplo da se zapjeni.
Jednaki učinak će imati prisnac pripravljen i sa 6-7 jaja, dok količine ostalih namirnica ostaju jednake navedenima.
izleda fino,probačemo jednog dana napravit
Hvala
<<<<<<< <3
<<<<<<< <3