Gregada
Ovo je jedan od tradicionalnih načina pripreme ribe u Dalmacije. Gregada je stari način spremanje ribe, vjerovatno došao s grčke strane pa stoga i takvo ime. Ako je riba mekana (npr. mol, tabinja i sl.) onda krumpir treba rezati na tanje kriške. Može se pokriti dok ne uzavre a potom kuhati otkriveno. Odlična je i hladna, kasnije.
Sastojci
- 1,20-1,80 kg kvalitetne ribe
- 4-6 velikih krumpira
- 4-6 srednje kapule
- 1-2 grančice celera
- maslinovo ulje (otpr.čaša/kg ribe)
- sol, svježe mljeveni papar
- voda
Postupak pripreme
Na dno široke teće posložiti na polumjesece narezanu kapulu, poviše krimpir na deblje kriške. Ribu na komade ili manju cijelu odozgor a celer sa strane.
Posoliti, popapriti, zaliti uljem a vode toliko da ne pokrije skroz. Staviti na jaki plamen, povremeno protresti i kad je krumpir gotov ugasiti. Počekati desetak minuta i poslužiti.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / ribe
- Sastojci: celer / krumpir / maslinovo ulje / papar / ribe