Košarice punjene brokulom, shitake gljivama i svježim sirom
Radila sam ih u kalupu za muffine i za 6 košarica/kalupića trebati će:
Za tijesto:
- 150 g raženog brašna
- 1/2 žličice soli
- 70 g maslaca
- 2-3 žlice hladne vode
- Brašno i sol pomiješati, maslac narezati na listiće i dodati brašnu.
- Prstima utrljavati maslac u brašno dok se ne dobije mrvičasto tijesto
- Dodati vodu i umjesiti tijesto te ga staviti u plastičnu foliju oko 45 minuta u frižider
Za nadjev:
- 200 g cvjetova brokule
- 100 g svježeg sira
- 1 jaje
- 1 šaka sušenih shitake gljiva
- 1/2 glavice luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, mljeveni muškatni oraščić
- Cvjetove brokule lagano skuhati, kada prokuhaju još oko 5 minuta. Ocijediti ih od vode, prohladiti ih i usitniti (ja sam ih u cjediljki dodatno nasjeckala nožem)
- Luk nasjeckati, zagrijati maslinovo ulje i lagano ga prepržiti. Gljive dodati na luk i sve zajedno pržiti dok gljive ne omekšaju i ne počmu tamniti
- Svježi sir i jaje sjediniti i dobro ih umješati.
- U posudu staviti ocjeđenu i usitnjenu brokulu, svježi sir sa jajem i gljive sa lukom. Sve lagano umješati, da se sjedini ali da se ne pretvori u kašu. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem (muškatni oraščić ne treba štediti jer se jako lijepo slaže u ovoj kombinaciji)
Do punjenja košarica nadjev staviti u frižider.
- Tijesto podijeliti na 6 dijelova, svaki razvaljati i sa njima obložiti namašćene i pobrašnjene kalupe za muffine. Tamo gdje tijesto malo pukne jednostavno ga "zakrpati" drugim komadićem tijesta.
- Svaku košaricu napuniti nadjevom do vrha.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći oko 20-30 minuta.
Kada je gotovo izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi i košarice će jednostavno izaći iz kalupa.
- Sastojci: svježi sir / gljive / jaje / maslac / muškatni oraščić / maslinovo ulje / luk / shitake / brašno / sol