Krpice sa sirom i lukom na bunjevački način
Sastojci:
- 35 dag brašna
- 1 jaje
- 35 dag svježeg kravljeg sira
- 2 glavice luka
- mljevena crvena paprika (slatka)
- mast, sol
postupak pripreme:
Od brašna, jaja i malo posoljene vode zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj dasci da bude što tanje i pomoću valjka prenesite na čisti ubrus da se malo prosuši. Zatim ga zupčastim kotačićem narežite na krpice veličine 2x2 Cm i rasprostrite na čisti ubrus da se malo prosuše. Zatim krpice skuhajte u dosta posoljene kipuće vode. Ocijedite ih, istresite u posudu, prelijte zagrijanom mašću, dodajte izmrvljeni i dobro ocijeđeni sir, posebno popržen nasjeckani luk s mljevenom paprikom, posolite, stavite na vatru i lagano izmiješajte. Krpice zatim istresite u zdjelu i poslužite uz zelenu salatu.
Savjet: Najčešće su u prodaji sojino, suncokretovo, ulje od kukuruznih klica i repičino ulje. Sojino ulje ima prirodnu zlatnožutu boju i obično se miješa s drugim uljima, s obzirom na svojstven miris na ribu, koji dolazi do izražaja posebno kod toplinske obrade hrane (prženje). Suncokretovo ulje ima prirodnu svijetložutu boju, slabo izražen miris i blag okus. Ulje od kukuruznih klica ima slične osobine i pogodno je za dijetalnu prehranu. Maslinovo ulje vrlo je zdravo, lako probavljivo, preporuča se za dijetalnu prehranu i daje poseban okus.
Savjet: Ako ste kupili kvalitetnu tjesteninu tada je skuhanu nije potrebno isprati hladnom vodom.
Savjet: Ako ste rezali luk, pa se zadržao neugodan miris na rukama, protrljajte ruke peršinom i miris će nestati.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje
- Sastojci: jaja