Kruh sa 5 vrsta brašna
U ovo zimsko vrijeme nema ništa ljepše nego kada iz pećnice zamiriše domaći kruh. Volim ga i ja peći i volim u kruhu kombinirati razne vrste brašna. Tako sam i ovaj put napravila i po prvi put dodala i brašno od tapioke.
Količina je za 2 tanja francuza
- 100 g bijeloga brašna
- 100 g graham brašna
- 100 g raženog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g tapioka brašna
- 1 žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 20g (pola kockice) svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica bijelog brašna
- 300 ml mlake vode (100 ml + 200 ml)
Postupak pripreme
- U 100 ml mlake vode izmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i žličicu brašna, dobro promiješati i staviti na toplo mjesto oko 15-tak minuta da se diže
- Sve vrste brašna staviti u posudu, dodati žličicu soli i sve promiješati
- Kada se kvasac digao dodati ga u posudu sa brašnom i umješati
- Dodati maslinovo ulje i umješati ga
- Zatim tijesto mijesiti mikserom sa nastavcima za tijesto na najmanjoj brzini i polako dodavati mlaku vodu (do 200 ml) dok tijesto ne bude elastično i nastaviti još oko 5 minuta.
- Tijesto prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže cca 1 sat
- Zatim uzdignuto tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini i formirati ga u željeni oblik (ja sam radila tanju štrucu, kao francuz)
- Ponovno ga prekriti krpom i ostaviti da se diže još oko 30 minuta
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, kruh premazati sa malo maslinovog ulja i po želji lagano posuti brašnom.
- Peći ga oko 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): kruh:152
- Sastojci: kvasac / maslinovo ulje / bijelo brašno / graham brašno / kukuruzno brašno / tapioki brašno / raženo brašno / voda / sol / šećer
d-(^_^) MORAM PROVATI ZDEJ KO JE MRZLO!!!!!!!!!!!HVALA ZA IDEJO!!!!!!!!!!!!