Međimurski »natrti« sir s grahom

recepti_bez_slike
40 dag bijelog krupnog graha 40 dag suhog domaćeg sira  3 dl mlijeka  mljevena crvena paprika (poluljuta)  malo rakije šljivovice  papar sol  Postupak pripreme Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u manje hladne vode i kuhajte. U međuvremenu suhi sir naribajte, stavite u dublju posudu i prelijte hladnim mlijekom. Kada se sir dobro namočio, dodajte mu skuhani i ocijeđeni grah protisnut (pasiran) kroz sito, posolite, popaprite, dodajte mljevenu crvenu papriku i malo rakije, pa zamijesite kao malo tvrđe tijesto. Od ove smjese u zdjeli oblikujte polu-loptu i držite na hladnom mjestu. Poslužite kao zakusku uz narezani luk, kukuruzni kruh.... Umjesto svježeg narezanog luka, uz »natrti« sir još bolje prija kiseli luk iz zimnice.  Kada vam za vrijeme kuhanja mlijeko pokipi, pospite ploču štednjaka solju i octom, pa ćete umanjiti neugodan miris. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+454)

Sastojci potrebni za natrti sir s grahom

  • 40 dag bijelog krupnog graha
  • 40 dag suhog domaćeg sira 
  • 3 dl mlijeka 
  • mljevena crvena paprika (poluljuta) 
  • malo rakije šljivovice 
  • papar
  • sol 

Postupak pripreme

Grah prethodnog dana dobro operite, namočite u hladnu vodu, a sutradan ga ocijedite, stavite u manje hladne vode i kuhajte. U međuvremenu suhi sir naribajte, stavite u dublju posudu i prelijte hladnim mlijekom. Kada se sir dobro namočio, dodajte mu skuhani i ocijeđeni grah protisnut (pasiran) kroz sito, posolite, popaprite, dodajte mljevenu crvenu papriku i malo rakije, pa zamijesite kao malo tvrđe tijesto. Od ove smjese u zdjeli oblikujte polu-loptu i držite na hladnom mjestu. Poslužite kao zakusku uz narezani luk, kukuruzni kruh....

Umjesto svježeg narezanog luka, uz »natrti« sir još bolje prija kiseli luk iz zimnice. 

Kada vam za vrijeme kuhanja mlijeko pokipi, pospite ploču štednjaka solju i octom, pa ćete umanjiti neugodan miris.

Prosjek: 4 (+454)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)