Slavonske placke
Sastojci:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 40 dag brašna
- 10 dag masti
- 2 žumanca
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1/4 žličice soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, mast, žumanca, sol i šećer. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne počnu pojavljivati mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Nakon toga uzimajte dio po dio tijesta i rukama razvucite na veličinu dlana. Pržite ih u dosta vrućeg ulja s obje strane dok ne porumene. Tople placke pospite šećerom u prahu.
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): kolači / kolači i slastice
- Sastojci: sol / šećer u prahu / šećer / mlijeko / mast / kvasac / jaja / brašno