Žličnjaci sa sirom
Sastojci:
- 6 žlica svježeg kravljeg sira
- 20 dag brašna
- 1 žlica pšenične krupice
- 2 jaja
- 1 dl mlijeka
- 1 žlica masti ili margarina
- 10 dag krušnih mrvica
- ulje, sol
Priprema:
U dubljoj zdjeli izgnječite sir, dodajte jaja, mast ili margarin i mlijeko, posolite i izmiješajte. Na kraju dodajte brašno i krupicu pa umijesite mekano tijesto. Zatim od ove smjese žlicom oblikujte žličnjake i stavljajte ih u kipuću posoljenu vodu. Prije svakog oblikovanja žličnjaka žlicu uronite u kipuću vodu da se smjesa kod zakuhavanja lako odvoji od žlice. Kuhajte na srednjoj vatri oko 10 minuta. Skuhane žličnjake ocijedite, poslažite ih u slojevima u zdjelu pa svaki sloj prelijte zagrijanim uljem i pospite poprženim mrvicama. Poslužite kao topli prilog uz mesna jela s umakom ili kao samostalno jelo uz salatu po želji.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): žličnjaci
- Sastojci: brašno / jaja / krušne mrvice / margarin / mlijeko / pšenična krupica / sir / sol