150 g pšeničnog brašna
150 g domaćeg heljdinog brašna
pola jaja
50 g maslaca
1 dcl kiselog vrhnja
sol
Sastojci za nadjev:
1,2 kg svježeg sira
0,5 l kiselog vrhnja
1 kg tikve
3 žemlje
4 jaja
sol
Priprema:
Na ploči pomiješamo jedno i drugo brašno, posolimo. U sredini napravimo prostor u koji dodamo jaja, vrhnje i maslac i vode koliko je potrebno da zamijesimo tijesto. Ostavimo ga da se odmori pola sata.
Za nadjev naribamo tikve, posolimo da puste vodu i dobro ocijedimo. U sir dodamo jaja, malo vrhnja, namočene i ocijeđene žemlje, tikve pa posolimo i dobro promiješamo.
Tijesto razdijelimo na tri komada i razvlačimo ga na veličinu cimpleta. Cimplet dobro namažemo maslacem i stavimo prvi komad tijesta. Poškropimo rastopljenim maslacem, namažemo nadjevom i ponavljamo dok ne potrošimo sve tijesto i nadjev. Gibanek narežemo na komade željene veličine i premažemo preostalim vrhnjem. Pečemo u pećnici 45 minuta.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.8 (+4)
Tradicionalni kolač iz Vidovca.
Sastojci za tijesto:
- 150 g pšeničnog brašna
- 150 g domaćeg heljdinog brašna
- pola jaja
- 50 g maslaca
- 1 dcl kiselog vrhnja
- sol
Sastojci za nadjev:
- 1,2 kg svježeg sira
- 0,5 l kiselog vrhnja
- 1 kg tikve
- 3 žemlje
- 4 jaja
- sol
Priprema:
Na ploči pomiješamo jedno i drugo brašno, posolimo. U sredini napravimo prostor u koji dodamo jaja, vrhnje i maslac i vode koliko je potrebno da zamijesimo tijesto. Ostavimo ga da se odmori pola sata.
Za nadjev naribamo tikve, posolimo da puste vodu i dobro ocijedimo. U sir dodamo jaja, malo vrhnja, namočene i ocijeđene žemlje, tikve pa posolimo i dobro promiješamo.
Tijesto razdijelimo na tri komada i razvlačimo ga na veličinu cimpleta. Cimplet dobro namažemo maslacem i stavimo prvi komad tijesta. Poškropimo rastopljenim maslacem, namažemo nadjevom i ponavljamo dok ne potrošimo sve tijesto i nadjev. Gibanek narežemo na komade željene veličine i premažemo preostalim vrhnjem. Pečemo u pećnici 45 minuta.
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni