BONET (pijemontski puding)

Sastojci:
Za puding:
- 375 ml mlijeka
- 3 velika jajeta
- 115 g šećera
- 40 ml vode
- 25 g nezaslađenoga kakaa u prahu
- 5 ml ruma
- 75 g amaretta
Za karamelu:
- 100g šećera
- 25 ml vode
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. U lonac stavite šećer i vodu i kuhajte ih na umjerenoj vatri dok tekućina ne postane tamnožuta, a zatim je ulijte u jedan veliki kalup ili više malih i ostavite da se ohladi. U drugome loncu zakuhajte mlijeko. Za to vrijeme, stavite amarette između dvaju komada papira za pečenje i zgnječite ih valjkom za valjanje tijesta tako da dobijete mrvice. Stavite jaja i šećer u zdjelu pa ih pjenasto umutite, a zatim dodajte kakao, mrvice amaretta i rum. Prelijte kipućim mlijekom pa ulijte u karamelizirane kalupe. Stavite kalupe u duboki lim za pečenje i ulijte dovoljno vruće vode da doseže do polovice kalupa. Pecite u pećnici otprilike 45 minuta. Stavite kalupe u hladnjak na barem 2 sata prije nego što iz njih izvadite pudinge.
Recept je preuzet iz knjige "Deserti – Academia Barilla "

Gotovo svi deserti u ovoj knjizi najbolje su od svake regije, deserti koji su s godinama prerasli u poslastice cijeloga talijanskog naroda – poput cannola – remek-djela sicilijanskoga umijeća izrade slatkoga tijesta; izvorne pastiere – uskršnje pite, jednoga od napuljskih simbola sreće; rustikalne sbrisolone – mrvičastoga kolača od badema, neprikosnovenoga ponosa Mantove; i krepkoga pijemontskoga boneta, čvrstoga pudinga od amaretta.
Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Deserti – Academia Barilla