Martinjski rezanci s vrganjima
Sastojci:
- 30 dag brašna (tip 850)
- 2 jaja
- 25 dag vrganja
- 1 glavica luka
- 2 dl slatkog vrhnja
- 3 žlice bijelog vina
- 5 dag naribanog sira trapista
- 1 grančica peršinovog lista
- ulje, maslac, papar, sol
Priprema:
Od brašna, jaja i malo posoljene vode zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj dasci i pomoću valjka prenesite na čisti ubrus da se malo prosuši, a zatim ga narežite na rezance širine pola centimetra, Zatim rezance rasprostrite na čisti ubrus da se još malo prosuše, a nakon toga ih skuhajte u dosta posoljene kipuće vode i ocijedite. Ocijeđene rezance istresite u posudu na zagrijano ulje i izmiješajte da se ravnomjerno naulje pa ih držite na toplom. U međuvremenu na maslacu kratko popržite nasjeckani luk, dodajte očišćene, oprane i na listiće narezane vrganje, posolite, popaprite, prelijte vinom i pirjajte da tekućina potpuno ispari. Tada umiješajte nasjeckani peršinov list i slatko vrhnje, ali ne dopustite da zakipi. Ovom smjesom prelijte rezance, pospite naribanim trapistom i na vatri lagano izmiješajte. Jelo uspite u duboku zdjelu i poslužite uz salatu od radiča.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): gljive
- Sastojci: vrganji / ulje / slatko vrhnje / sir trapist / peršinov list / papar / maslac / luk / jaja / brašno / bijelo vino