400 g tjestenine fusilli
za umak:
15 dag slanine
žlica maslaca
konzerva pelata
1 češanj češnjaka
1 žlica kiselog vrhnja
Priprema:
staviti u lonac vodu za tjesteninu, pa kad zakipi osoliti i staviti malo ulje, te kuhati tjesteninu.
U tavu staviti žlicu maslaca, pa kad se rastopi staviti slaninu narezanu na listiće da pusti malo masnoće i preprži se. Češnjak usitniti pa dodati tek toliko da pusti miris. Pelate izmiksati štapnim mikserom, te dodati slanini i češnjaku. Kratko prokuhati, dodati začine po želji (sol, biber, bosiljak, vlasac), te staviti žlicu kiselog vrhnja. Još malo prokuhati. U međuvremenu ocijediti tjesteninu, te je umiješati u umak, sve zajedno promiješati. Servirati na tanjur i ukrasiti po želji kiselim vrhnjem, parmezanom, svježim bosiljkom, prepečenim listićima slanine.
Dobar tek
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+1)
‹ Bucatini sa sipom i graškom
najbolji recept
Istarske posutice sa slanim srdelama ›
Sastojci:
za umak:
- 15 dag slanine
- žlica maslaca
- konzerva pelata
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica kiselog vrhnja
Priprema:
staviti u lonac vodu za tjesteninu, pa kad zakipi osoliti i staviti malo ulje, te kuhati tjesteninu.
U tavu staviti žlicu maslaca, pa kad se rastopi staviti slaninu narezanu na listiće da pusti malo masnoće i preprži se. Češnjak usitniti pa dodati tek toliko da pusti miris. Pelate izmiksati štapnim mikserom, te dodati slanini i češnjaku. Kratko prokuhati, dodati začine po želji (sol, biber, bosiljak, vlasac), te staviti žlicu kiselog vrhnja. Još malo prokuhati. U međuvremenu ocijediti tjesteninu, te je umiješati u umak, sve zajedno promiješati. Servirati na tanjur i ukrasiti po želji kiselim vrhnjem, parmezanom, svježim bosiljkom, prepečenim listićima slanine.
Dobar tek
Link izvora / potpis autora: Diana Šmic
I pravim slicni sos. Svi po kuci ga obozavaju i ssire.
sastojci:
500 grama makarona (moze i spirale suplje, makaroni kako kapice)
350-400 gr. suhog mesa (slanina, vrat, kare, prsut)
500-600 ml. sosa od rajcica
3-4 cena belog luka (cesnjak)
2 dl. kisele pavlake (moze i ona tecna za kuhanje)
sol, ulje, zacinsko bilje po ukusu (bosiljak, majoran, origano), papar, kasika secera
Na malo ulja proprziti cesnjak sitno seckan - al samo da ostane staklast. Onda dodati sitno seckano suho meso i to malo proprziti (ako je meso vlaznije malo duze). Onda naliti sa sosom od rajcice i dodati zlicu secera, papar, zacine. Kad se sos ukuva i malo zgusne, dodati pavlaku i kuhati jos petnaestak minuta da bude i gusto i tecno. Na kraju sipati jos malo suhog bosiljka Makarone skuhati (ja u vodi za kuhanje dodajem sol, ocat i malo ulja). Kad su makaroni skuhani iscediti ih dodati malo putra i origana. Sos se sipa na kuhane makarone - moze se i izmesati.
Sluzi se sa naribanim tvrdim sirom ili parmezanom.
Nazdravlje